Αγαπημένος προορισμός των Ελλήνων ταξιδιωτών, ο Δούναβης προσφέρεται για πολλαπλές επισκέψεις γιατί σε κάθε ταξίδι μπορείτε να ανακαλύψετε και μία άλλη του πτυχή, αλλά και για συναρπαστικά παιχνίδια γνώσεων. Δεν υπάρχει παιχνίδι γνώσεων στον κόσμο που να μην έχει έστω μία ερώτηση για τον Δούναβη.

Να λοιπόν όλα όσα βασικά πρέπει να ξέρετε για το Ποτάμι της Καρδιάς μας, αυτό που δίνει ζωή, στις περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης!

  1. Δούναβης (Danube), ο Δάννουβις των Βυζαντινών ή Δανούβιος, αποκαλείται Ίστρος στο τελευταίο τμήμα του και Τούνα στα Τουρκικά.
  2. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης και 29ος του κόσμου.
  3. Θεωρούμενος διεθνής υδάτινος δρόμος, ο Δούναβης έχει τις πηγές του στην πόλη Ντοναουεσίνγκεν, που βρίσκεται στον Μέλανα Δρυμό της Γερμανίας στη συμβολή των ποταμών Μπριγκάχ και Μπρεγκ.
  4. Μετά τις πηγές του ο Δούναβης ρέει προς τα ΝΑ για 2.872 χλμ.
  5. Περνάει μέσα από τέσσερις πρωτεύουσες χωρών της κεντρικής Ευρώπης (Βιέννη, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Βελιγράδι).
  6. Εκβάλλει στον Εύξεινο Πόντο μέσω του Δέλτα του σε Ρουμανία και Ουκρανία.
  7. Κάποτε μακροχρόνιο σύνορο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο ποταμός περνάει ή αγγίζει τα σύνορα δέκα χωρών: Ρουμανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Κροατία, Ουκρανία, Μολδαβία και Αυστρία. Η λεκάνη απορροής του εκτείνεται σε εννέα ακόμη χώρες.
  8. Έχει 32 μεγάλους παραπόταμους και 11 νησιά.
  9. Μέρος του Δανούβιου ή Ίστρου ποταμού ήταν επίσης γνωστό (μαζί με τον Εύξεινο Πόντο) ως Ωκεανός την αρχαία εποχή και ονομάζονταν Ωκεανός Ποταμός. Ο κάτω Δούναβης επίσης ονομάζονταν και Κέρας Ωκεάνιο στα Αργοναυτικά από τον Απολλώνιο το Ρόδιο.
  10. Ο Αλέξανδρος ο Μέγας νίκησε τον βασιλιά των Τριβαλλών Σύρμο και τις βόρειες βαρβαρικές Θρακικές και Ιλλυρικές, προελαύνοντας από τη Μακεδονία έως το Δούναβη το 336 π.Χ.

Danube

Πανοραμική άποψη του Δούναβη στη Βιέννη

DanubePhoto-2

Πανόραμα του Δούναβη στη Βουδαπέστη

                              danube-PHOTO4                dANUBE-PHOTO3

  • Το Δέλτα του Δούναβη είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1991, με το 89% της επιφάνειάς του, το μεγαλύτερο ποσοστό της ηπείρου, να έχει τεθεί υπό προστασία.
  • Οι υγρότοποί του (στη λίστα Ραμσάρ των υγρότοπων διεθνούς σημασίας) συγκεντρώνουν μεγάλα σμήνη αποδημητικών πτηνών, μεταξύ τους τον απειλούμενο με εξαφάνιση Πυγμαίο Κορμοράνο. Το δέλτα φιλοξενεί πάνω από 300 είδη πουλιών κάθε χρόνο.
  • Ο Δούναβης αναφέρεται στον τίτλο ενός γνωστού βαλς του Αυστριακού συνθέτη Γιόχαν Στράους An der schönen blauen Donau (Στον όμορφο γαλάζιο Δούναβη). Αυτό το κομμάτι είναι γνωστό παγκοσμίως και χρησιμοποιείται ευρέως ως νανούρισμα. “Τα κύματα του Δούναβη” (Valurile Dunării στα Ρουμάνικα) είναι βαλς από το Ρουμάνο συνθέτη Ίον Ιβανόβιτσι. Ο Γιόε Τσάβινουλ έγραψε μια συμφωνία για τον Δούναβη που ονομάζεται “Ιστορίες του Δούναβη”. Εκτελέστηκε για πρώτη φορά το 1993 στο φεστιβάλ Μπρούκνερ, στο Λιντς.
  • Ο Δούναβης διαδραματίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου “Το βλέμμα του Οδυσσέα” με τον Χάρβεϊ Καϊτέλ.

Ταξιδέψτε μαζί μας σε κάθε γωνιά του Δούναβη για city break ή ρομαντικούς περιπάτους
επιλέγοντας όποιο από τα παρακάτω ταξίδια σάς κλείνει το μάτι καλύτερα και… καλό μας ταξίδι!

Βελιγράδι – Νόβι Σαντ – Πρωτομαγιά

Γερμανία Αλσατία Μέλανας Δρυμός | Πρωτομαγιά, Αγ. Πνεύματος