Μοιάζει αδύνατον να χωρέσεις μία τόσο σπουδαία χώρα σε λίγες λέξεις. Ταξιδεύοντας χρόνια στην Ιαπωνία κι έχοντας κατανοήσει τον πολιτισμό, την κουλτούρα αλλά και την καθημερινότητά της, επιλέξαμε μερικά… βασικά που θα σας μυήσουν στην καθημερινότητα του μέσου Γιαπωνέζου και μπορεί να σας φανούν χρήσιμα σε ένα ταξίδι στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Όλα τα υπόλοιπα… αφήστε τα πάνω μας.

1. Απλές καθημερινές λέξεις

Γεια! こんにちは!Κonnichiwa!
Γεια! またね!Matane!
Ναι はい Ηai
Όχι いいえ Īe
Ευχαριστώ ありがとう Arigatō
Παρακαλώ どうぞ Dōzo
Συγγνώμη, Με συγχωρείτε… すみませんSumimasen
Καλημέρα おはようございます Ohayō gozaimasu
Καλησπέρα こんばんは Konbanwa

Σε αυτό το site μπορείτε εντελώς δωρεάν να κάνετε μερικά μαθήματα για τα βασικά. Αν δεν έχετε στόχο να μάθετε και γραφή, τα ιαπωνικά μπορεί να σας φανούν πολύ πιο εύκολα από ό,τι νομίζετε. Το site έχει και εφαρμογή που κατεβάζετε δωρεάν στο Smartphone σας. Ganbarou!

2. Akihabara

Η Akihabara είναι η περιοχή κοντά στον ομώνυμο σταθμό τρένων του Τόκιο που σίγουρα έχετε δει σε ταινίες και φωτογραφίες και αξίζει την επίσκεψή σας. Είναι η περιοχή που έγινε συνώνυμη με τα καταστήματα και τις φωτεινές επιγραφές μαύρων συσκευών και που σήμερα διαθέτει στους δρόμους και τα καταστήματά της ό,τι πιο tech σε παιχνίδια, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές κ.λπ. Το Τόκιο είναι ιδιαίτερα ασφαλές οπότε μη φοβηθείτε μία βόλτα τη νύχτα. Το αποτέλεσμα ακόμη κι αν δεν θέλετε να ψωνίσετε θα σας μείνει αξέχαστο.

3. Shinjuku

Η Ιαπωνία και δη το Τόκιο φημίζονται για τα τεράστια υπόγεια εμπορικά τους κέντρα.
Επισκεφθείτε οπωσδήποτε την περιοχή κοντά στον Σταθμό Shinjuku. Έπος!

4. Miso, Ramen και Sushi

Για το Ramen έχουμε ξαναμιλήσει. Οι τρεις βασικές λέξεις που μπορεί να σας ανοίξουν τις Πόρτες του Παραδείσου της Ιαπωνικής Γαστρονομίας είναι Miso, Ramen και φυσικά το Sushi. Τα δύο πρώτα είναι σούπες με διάφορα υλικά, ανάλογα τη διάθεση και τα κέφια του μάγειρα και το sushi είναι αυτό που όλοι αγαπήσαμε στην Ελλάδα αλλά στην αυθεντική του μορφή. Μπορείτε να τα γευτείτε σε όλες τις εκδοχές τους σε πολύ καλά καταστήματα στα υπόγεια shopping malls που λέγαμε πιο πάνω, στον δρόμο, σε κάποιο παραδοσιακό ρεστοράν που τρώνε και οι Ιάπωνες πριν ή μετά τη δουλειά ή… σε κάποιο από τα 506 ρεστοράν του Τόκιο, τα 183 του Κιότο και τα 225 της Οσάκα που αναφέρονται στον Οδηγό Michelin – η Ιαπωνία έχει τα περισσότερα αστέρια Michelin από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου!

Miso

5. Sapporo

Οι Ιάπωνες αγαπάνε την μπύρα και φτιάχνουν από το 1876 μία από τις πιο δημοφιλείς (και με φανταστική συσκευασία) μπύρες στον κόσμο, την Sapporo. Απολαύστε την παγωμένη σκέτη ή συνδυάζοντάς την με τοπικά  πικάντικα πιάτα.

6. Sake ή saké

Το sake είναι οινοπνευματώδες ποτό που παράγεται και καταναλώνεται στην Ιαπωνία και προέρχεται από ζυμωμένο ρύζι. Η λέξη σάκε στα ιαπωνικά μπορεί να αναφέρεται σε κάθε είδους οινοπνευματώδες ποτό, ενώ στα αγγλικά αναφέρεται συγκεκριμένα στο ποτό Νιχόνσου. Έχει χρώμα χλωμό χρυσό και είναι ελαφρώς γλυκό, με γεύση που μοιάζει με κεράσι. Η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ είναι 18 με 20 %. Η πρώτη εμφάνιση του σάκε χρονολογείται περίπου στο 300 μ.Χ., αν και η διαδικασία απόσταξης αλκοόλ από ρύζι ήταν γνωστή στην Κίνα για αρκετά χρόνια. Θεωρούνταν ως το ποτό των ευγενών, των αυτοκρατόρων και των σαμουράι. Επίσης έχει κεντρική θέση στις τελετουργίες Σίντο, τη θρησκεία της Ιαπωνίας. Σήμερα καταναλώνεται από όλες τις κοινωνικές τάξεις και έχει χάσει τον επίσημο χαρακτήρα του.
Ο τρόπος παρασκευής μοιάζει με αυτόν της μπύρας, με τη διαφορά ότι η μετατροπή του άμυλου σε αλκοόλ γίνεται σε ένα στάδιο και όχι σε δύο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται παράλληλη ζύμωση. Το ρύζι που χρησιμοποιείται στο σάκε είναι μακρύσπορο, πιο μαλακό και με λιγότερες πρωτεΐνες από αυτό που προορίζεται για κατανάλωση. Το ρύζι αποφλοιώνεται και μετά πλένεται. Μετά το πλύσιμο, το ρύζι μπαίνει στον ατμό και εκεί προστίθεται ο μύκητας Aspergillus oryzae, γνωστός ως «Κότζι», που μετατρέπει το άμυλο του ρυζιού σε σάκχαρα, οι ζύμες και άφθονο νερό. Η διαδικασία διαρκεί 18 – 32 μέρες και παράγονται 13 – 20 βαθμοί αλκοόλης. Στη συνέχεια το σάκε παστεριώνεται, φιλτράρεται και εμφιαλώνεται.
Συνοδεύει εξαιρετικά την ιαπωνική κουζίνα και δη την ψαροφαγική. Με μέτρο,ε;

7. Nomihodai

Αν σας ανοίξαμε την όρεξη για ποτό, υπάρχει το Nomihodai. Είναι ένα “όσο πιείτε” πακέτο που είναι διαθέσιμο σε αρκετά ρεστοράν και izakaya (ιαπωνικά ποτάδικα) στην Ιαπωνία και με το οποίο αφού πληρώσετε κάποια στάνταρντ τιμή μπορείτε να πιείτε όσο θέλετε για μία περίοδο 1 – 2 ωρών. Αρκεί να έχετε αδειάσει το προηγούμενο ποτό. Συμφέρει.

8. Tsukiji Fish Market

…Άχαστη εμπειρία το Tsukiji Fish Market -η Κεντρική Αγορά- ένα από τα πιο σοβαρά και μη mainstream αξιοθέατα του Τόκιο!

9. Uchiage Hanabi

 Η Ιαπωνική ποπ μουσική έχει την μελαγχολία της. Το Uchiage Hanabi είναι το περσινό μέγα χιτ της φίλης χώρας. Ακούστε το!

10. Getabako

Getabako: Το κουτί των παπουτσιών μέσα στο οποίο οι Ιάπωνες teenagers έκρυβαν τα πρώτα τους ερωτικά γράμματα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο μυστήριο από το πώς οι Ιάπωνες αντιμετωπίζουν τον έρωτα και τις σχέσεις. Και ίσως είναι αυτό που επιδρά τόσο πολύ στην ψυχοσύνθεσή τους κάνοντάς τους απόμακρους και λίγο θλιμμένους. Εντρυφήστε στην ιαπωνική λογοτεχνία, έχει αριστουργήματα που θα σας βοηθήσουν να ξεκλειδώσετε την ψυχή των Ιαπώνων. Σαν αυτό το άτιτλο ποίημα που έγραψε ένας ανώνυμος καμικάζι λίγο πριν την τελευταία του πτήση.

Ο έρωτας που απόδιωξα
δε θα γυρίσει πίσω.
Ό,τι θυμάμαι, το μεταξένιο δέρμα
τα μάγουλά της, τα γόνατά της.

(από την συλλογή «Η εκδίκηση των ανέμων», επιλογή-μετάφραση: Δημήτρης Χουλιαράκης, εκδόσεις Τό Ροδακιό)

Αν καταφέραμε με 21 λέξεις κι ένα τραγούδι να σας κάνουμε να θέλετε να ταξιδέψετε στην Ιαπωνία κάντε το μαζί μας: Ξέρουμε τον τόπο, έχουμε τον τρόπο.

Δείτε εδώ και Yoi tabi !