H Ιορδανία αγαπάει το Hollywood και το Hollywood την Ιορδανία!

Αν αγαπάτε τον κινηματογράφο και δη τις επικές υπερπαραγωγές, σίγουρα τότε θα έχετε δει τουλάχιστον δύο ταινίες που έχουν γυριστεί στην Ιορδανία: τον Λόρενς της Αραβίας με τον Πήτερ Ο’ Τουλ και την τρίτη κατά σειρά ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς, την Τελευταία Σταυροφορία, αυτή στην οποία έπαιζε και ο Σων Κόννερι.

Αναφέρονται 38  ταινίες να έχουν γυριστεί ως σήμερα στην Ιορδανία με κάποιες από αυτές να έχουν σπάσει ταμεία ή/και να έχουν βραβευτεί για τα σκηνικά και την κινηματογράφισή τους.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει την Ιορδανία να  “γράφει στο φακό”; Μα τα απίστευτα τοπία της που κυριολεκτικά απογειώνουν τα μακρινά πανοραμικά πλάνα μεταφέροντάς μας σε άλλους κόσμους και άλλους πλανήτες, με πιο κοντινό εκείνον του Άρη και τα εμβληματικά μνημεία της όπως η Πέτρα που αποτελούν το τέλειο και απολύτως φυσικό σκηνικό για σκηνές που προκαλούν δέος, γεμάτες μυστήριο, περιπέτεια και δράση.

Είναι η φύση και η γεωγραφία της Ιορδανίας που την κάνουν την ακατανίκητη επιλογή για κάθε σκηνοθέτη, διευθυντή φωτογραφίας και σκηνογράφο που σέβονται τον εαυτό τους. Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα στη μορφολογία του εδάφους  της είναι το ξηρό οροπέδιο που υψώνεται απότομα πάνω από την ανατολική όχθη του Ιορδάνη και της Νεκράς Θάλασσας , 600 – 900 μέτρα  πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και που καταλήγει ομαλά προς τη συριακή έρημο στα βόρεια της χώρας. Η κοιλάδα της Ιορδανίας βρίσκεται μέσα στη μεγάλη φαραγγική κοιλάδα, δυτικά  του οροπεδίου αυτού και 200 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, όπως και η θάλασσα της Γαλιλαίας (λίμνη Τιβεριάδας). Στη Νεκρά θάλασσα βρίσκεται το παγκόσμιο χαμηλότερο επίγειο σημείο 400 μ. κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Εύλογο λοιπόν σε ένα τέτοιο οικοσύστημα ο Ιορδάνης ποταμός που αποτελεί τα σύνορα Ιορδανίας – Ισραήλ να αποτελεί την οριακή ζώνη ζωής στην περιοχή ενώ ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ιορδανίας είναι έρημος και στέπα με τη ζωή εκεί να είναι ελάχιστη.

Αυτά τα χαρακτηριστικά της γεωγραφίας της  χώρας, σε συνδυασμό με το μοναδικό κόκκινο χρώμα του αργιλοειδούς της εδάφους και τα τεράστια βράχια που οι άνεμοι διέβρωσαν μέσα στους αιώνες σμιλεύοντας απίστευτα σχήματα και όγκους, δίνουν στα τοπία της Ιορδανίας έναν απόκοσμο χαρακτήρα  που γίνεται η τέλεια βάση για τη δουλειά κάθε σπουδαίου κινηματογραφιστή.
Μέσα σε όλη αυτή την τελειότητα έρχεται να προστεθεί και η Πέτρα, η πόλη που είναι λαξευμένη μέσα στο βράχο και στην οποία ο Τζον Μπέργκον έδωσε τον χαρακτηρισμό «Η ροδοκόκκινη πόλη που είναι αρχαία σαν το μισό του χρόνου.»

Το όνομα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της πόλης, οι Ναβαταίοι ή Ναμπάτου όπως τους αποκαλούσαν οι Μεσοποτάμιοι λαοί, ήταν Ράκμου που σημαίνει «Βράχος με χρωματιστές ραβδώσεις». Σύμφωνα πάλι με τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό του 4ου αιώνα π.Χ. Ιερώνυμο τον Καρδιανό, το όνομα Πέτρα δόθηκε από τους Έλληνες εμπόρους επειδή οι κάτοικοι της πόλης γιόρταζαν την εποχή της άνοιξης μια θεότητα στην οποία προσέφεραν διάφορα αγαθά, ως θυσία, πάνω σε μια μεγάλη πέτρα. Η μεγάλη αυτή πέτρα βρίσκεται νοτιοδυτικά της αρχαίας πόλης και σήμερα ονομάζεται Ουμ-αλ-Μπιγιάρα.
Όλη η πόλη της Πέτρας με τα κτίσματά της είναι λαξευμένη πάνω σε μαλακά ψαμμιτικά πετρώματα και αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο ενός αξιοθαύμαστου πολιτισμού. Η αρχιτεκτονική της πόλης έχει έντονη την επίδραση των Ελλήνων και των Ρωμαίων, ειδικά των τελευταίων που αφού την κατέκτησαν ήθελαν να αφήσουν το στίγμα της εξουσίας τους και σε αυτή τη γωνία της αυτοκρατορίας τους. Τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια είναι το θησαυροφυλάκιο ή αλλιώς Χαζνέ Φαραούν με μια πρόσοψη ύψους 40 μέτρων, το Μοναστήρι, το ρωμαϊκό θέατρο χωρητικότητας 15.000 ατόμων, τα λουτρά, ο εμπορικός δρόμος, ο βασιλικός τάφος της Υδρίας, ο τάφος του Ρωμαίου στρατιώτη, η πέτρα Ουμ-αλ-Μπιγιάρα που τοποθετούσαν τις προσφορές τους οι Ναβαταίοι για να λατρέψουν την άνοιξη, ο δρόμος Σικ που αποτελεί το πέρασμα για να μπει κανείς στην πόλη της Πέτρας με τοίχους ύψους 50 μέτρων και τέλος η μεγάλη τελετουργική πλατεία Ζιμπ Ατούφ με δυο οβελίσκους ύψους 6 μέτρων αφιερωμένους στους Αλ-Ούτσα και Ντουσχάρα που ταυτίζονταν με την Αφροδίτη και τον Δία αντίστοιχα.

Αναζητήστε να δείτε λοιπόν τις ταινίες που σας αναφέραμε για να “ταξιδέψετε”  Ιορδανία και
Πέτρα ώστε να πάρετε μία πρόγευση του τι θα ζήσετε όταν αποφασίσετε να ταξιδέψετε οι ίδιοι εκεί!

Ακολουθήστε μας στην Ιορδανία!

Πηγές: Wikipedia, Βικιπαίδεια, IMDB, valisemag.com